játra - hovězí - 1 kg | 100 g |
máslo - 250 g | 100 g |
vejce - 10 ks + 2 ks natvrdo | 1 ks |
mouka pšeničná hladká - 3 lžíce | 100 g |
sůl - špetka | 100 g |
pepř černý - špetka | 100 g |
mléko polotučné - 1/2 litru | 100 ml |
majonéza | 100 ml |
Návod:
Játra dáme do druhého dne vylouhovat ve studené vodě, pak je odblaníme a pomeleme nebo rozšleháme na kaši, všleháme změklé máslo, vmícháme mouku, mléko a vajíčka, osolíme a opepříme. Vznikne řídká hmota (asi jako na palačinky), ze které na pánvi opečeme z obou stran placky. Ty pak dáme vždy po 7 ks na sebe, mezi ně natřeme majonézu. Tu dáme i na povrch poslední placky a posypeme ji sekaným nebo strouhaným vejcem natvrdo. Měly by vzniknout celkem 3 dorty. Dáme je vychladit alespoň na 2 hodiny, nakrájíme na klíny, které podáváme na salátových listech, ozdobíme zeleninou (rajčata, papriky apod.) a dáme k tomu bílé pečivo.
Játra dáme do druhého dne vylouhovat ve studené vodě, pak je odblaníme a pomeleme nebo rozšleháme na kaši, všleháme změklé máslo, vmícháme mouku, mléko a vajíčka, osolíme a opepříme. Vznikne řídká hmota (asi jako na palačinky), ze které na pánvi opečeme z obou stran placky. Ty pak dáme vždy po 7 ks na sebe, mezi ně natřeme majonézu. Tu dáme i na povrch poslední placky a posypeme ji sekaným nebo strouhaným vejcem natvrdo. Měly by vzniknout celkem 3 dorty. Dáme je vychladit alespoň na 2 hodiny, nakrájíme na klíny, které podáváme na salátových listech, ozdobíme zeleninou (rajčata, papriky apod.) a dáme k tomu bílé pečivo.