Pampeliška

12. února 2006 v 20:10 | Míla |  Pro mé kamarády a přátele
Zazračná pampeliška

Jak je všechno relativní! Pro někoho je pampeliška krásná žlutá květina
a jaro se vším všudy. Anebo z pampelišky se dají udělat věnečky a píšťalky,
to vědi holčičky i kluci. Pampeliška je také uznávaná léčivka, jak už napovídá
její botanický název - smetánka lékařská.
Čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Navíc zúrodňuje kompost a urychluje zrání. První písemné zmínky
o pampelišce (Taraxacum officiale) pocházejí ze sedmého století v Číně. Podrobnější záznamy zanechal středověk: mniši vyráběli z pampelišek např. víno, které pročišťuje játra, ma diuretické účinky a působí jako antirevmatikum. Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí.
Kuchyně
Pro chuť i pro zdraví
Saláty i víno z čerstvých pampeliškových listů a květů skvěle čistí krev,
snižují krevní tlak a podporují látkovou výměnu.
Pampeliškové víno
2 litry pampeliškových květů
(okvětních plátků),
2 litry pramenité vody,
kůra z 1 pomeranče,
1 citron,
1000 g cukru,
2,5 cm kořene zázvoru,
půl lžičky pivovarských kvasnic,
1/2 krajíčku chleba
Okvětní plátky dejte do velikého polévaného hrnce a přelijte pravě vroucí vodou. Překryjte čistým plátnem a nechte 3 dny stát, občas promíchejte.
Vodu pak slijte do jiného hrnce, přidejte nakrájenou kůru, cukr, zázvor,
plátky vydrhnutého citronu a vařte 30 minut.
Pak tekutinu slijte a vychlaďte, přidejte kvasnice namazané na chleba
a nechte 2 dny stát. Přefiltrujte (nejlépe do soudku) a zazátkujte.
Po dvou měsících zrání stočte víno do lahví a uzavřete korkem.
Pro půvab
Pampelišky účinkují jako čistič jater a krve a používají se i zevně jako pleťový čistící a pěstící přípravek.
Pojídají se pro schopnost zesvětlovat hnědé skvrny na rukou, dokážou
ošetřit mastnou pleť se sklonem k akné. Z utrženého stonku prýští mléčná
šťáva, která utiší sluncem podrážděnou pleť.
Kosmetika
Pampeliškový ocet
Používá se ho k oplachování vlasů po umytí nebo do koupele jako tonikum
a čistič.
Pro bohatství minerálů pomáhá na suchou pokožku hlavy na mastné vlasy.
Do láhve s vinným octem vložte 15 pampeliškových listů a 4 květy. Zazátkujte láhev a postavte ji na 10 dnů na slunné místo, denně protřepávejte. Pak ocet přeceďte, staré pampelišky nahraďte novými
a proces opakujte. Nakonec po důkladném protřepání ocet přefiltrujte,
vlijte zpět do láhve a přidejte pár čerstvých listů.
Jarní tonikum
Máte nečistou mastnou pleť a zvykli jste si ji napařovat? Pak vám přijdou vhod pampeliškové listy - dejte je buď do napařovací lázně, nebo přímo na pleť. Čistou gázu nebo plátno namočte do horkého odvaru a co nelteplejší (vyzkoušejte nejdřív na lokti) přiložte na obličej.
Živé květy
Dvě hrsti čerstvých květů louhujte 30 minut v půl litru vroucí vody
(nevařte!). Používejte na omývání jako kosmetickou vodu.
Pampeliškový balsám
Připravíte si jej snadno a rychle. Tišší spálenou pokožku po přehnaném
slunění a zklidňuje horkem podrážděnou pleť.
Pampeliškové listy a květy spařte vroucí vodou - na 2 šálky pampelišek
4 šálky vody. Přidejte 10 dutých stonků a nechte 10 minut luhovat. Pak tekutinu řádně protřepejte, přefiltrujte nebo přeceďte, dejte vychladit
a naplňte do lahvičky s rozprašovačem. Aplikujte na podrážděnou pleť,
dokud se nezklidní.
Je dosti důvodů nezatracovat pampelišku, ale blahořečit ji !
Zdraví
Léčivá od hlavy až k patě
Všechny části pampelišky se dají zužitkovat - to platí i pro léčebné využití.
Kořen má žlučopudné a močopudné účinky. Je mírně projímavý a působí jako antirevmatikum a prostředek čistící játra. Používá se v době před květem, tepelně upraveny. Rostlina je bohatá na vitamíny A,C,D a betakaroteny, obsahuje také potas (kysličník draselný), vápník a jedenapůlkrát více železa než špenát. Čistí organismus od jedu (včetně drog, nikotinu a alkoholu), pomáhá léčit kožní a ledvinové poruchy, podporuje krvetvorbu a stavbu
kostí. Čerstvé mladé listy podporují výměnu látkovou, užívají se při žlučových kamenech, snižují krevní tlak.
Napaste se pampelišek
chroupejte hrstku pampeliškových listů denně po dobu tří týdnů. Pročistíte
si tak játra i ledviny, což se musí bezprostředně projevit i na pleti. Vybírejte rostliny rostoucí dál od silnice.
Pozor: Těhotné ženy si tuhle očistnou kůru musí odříci.!!!
Čaj pro krásu
Čtvrt šálku čerstvých pampeliškových listů natrhaných na kousky přelijte vroucí vodou. Po 5 minutách sceďte. Popíjejte pro dobrou kondici
Většina světových jazyků odvodila název pro pampelišku ze slov "Dente
de Lion" (lví zuby), podle jejích ostrých zubatých listů. Angličané tak mají dandelion, Italové dente di lione, Němci Löwenzahn.
Zahrada
Nevítaná cestovatelka
Jak pampelišku ukáznit, aby se nerozběhla do celé zahrady? Pěstujte
ji v kontejneru, ostatní trsy vyryjte z trávy nebo záhonu a použijte
do kompostu. Sazenice v bohaté půdě na plném slunci a hojně zavlažované
vyrostou do výšky 30 cm s bohatstvím velkých květů. Rozvité okvětní
lístky ovšem musíte uštipovat dříve, než se promění v semínkovou kouli.
Listy můžete vybělit, když je před světlem zastíníte kornoutem z tmavé
lepenky, nebo zahrnete zemí - salát z nich bude křehčí a méně nahořklý.
Zahradní hnojivo
Pro velký obsah minerálů (mj. mědi, vápníku a potase) je pampeliška skvěle přírodní zahradní hnojivo.
Zejména měď je důležitým stavebním prvkem úrodné půdy. Bylinka
ji "vysává" svým kořenovým systémem (až 1 m dlouhým) do listů. Pampeliška
má navíc schopnost vylučovat etylén, takže je vítaným rostlinným
společníkem, který urychluje zrání okolních plodin. Rýčem uvolněte z půdy
celé sazenice pampelišek včetně kořenů. Na hromádce je ostrým
rýčem nasekejte na kousky, vsypte do kbelíku, přelijte vroucí vodou
a nechte přes noc stát. Ráno scezenou vodu použijte jako výživnou zálivku
na záhony, spařené listy vyklopte na kompost.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama