Shitake - léčivá houba

12. února 2006 v 20:32 | Míla |  Pro mé kamarády a přátele
Shiitake - Houževnatec jedlý

Léčivá houba z Japonska

Z jihovýchodní Asie pochází houba, která proslavila japonskou a čínskou kuchyni - šitake, česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes.

Říká se jí také elixír života nebo houba dlouhověkosti, protože má vědecky dokázané léčivé vlastnosti:
  • upravuje množství cholesterolu v těle,
  • má protivirové a protirakovinné účinky. Po žampionech je nejčastěji pěstovanou houbou a v Japonsku se pěstovala už v druhém století našeho letopočtu. Také u nás je možné získat sadbu a pustit se do jejího pěstování, které není obtížné.
Používá se dřevo listnatých stromů, nejlépe dubu, buku nebo břízy, asi dva měsíce po poražení. Kmen se navrtá a do otvorů se vkládají špalíčky sadby.
Doba prorůstání je podle teploty, potřebné vlhkosti, druhu použitého dřeva, jeho síly a odrůdy houby od 6 do 18 měsíců. Kmeny potom poskytují houbu tři až šest let a za tu dobu lze sklidit asi pět kilogramů plodnic.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 paris hilton paris hilton | 25. února 2009 v 23:23 | Reagovat

to je v prdeli do prdele    fakt mě to sere a jenom sere

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama